Salgótarján városközpontjának funkcióbővítő rehabilitációja

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) 2009-ben projektjavaslatot nyújtott be az Észak-Magyarországi Operatív Program (továbbiakban: ÉMOP) Irányító Hatóságához. Több éves projektfejlesztés eredményeként végül 2012. október 5-én hatályba lépett a támogatási szerződés.

A projekt keretében az Önkormányzat az alábbi fejlesztések megvalósítását tervezi:

 

 • Múzeum tér rekonstrukciója 
 • Apolló Mozi funkcióbővítő rehabilitációja 
 • 238 felszíni parkoló kialakítása
 • „Soft” elemek megvalósítása
 • Gazdasági szolgáltatótér kialakítása a projektben konzorciumi partnerként részt vevő Salgó Vagyon Kft. megvalósításában

A projektbe bevonásra került un. B típusú (támogatásban nem részesülő) magántőke is, melyből a BaloBau Kft. kereskedelmi központja épült meg 2012-ben.

A projekt megvalósítás időtartama 24 hónap, a fejlesztés összköltsége 1,3 milliárd forint, amelyből az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás közel 989 millió forintot tesz ki. A maradék összeget az Önkormányzat és konzorciumi partnere önerőből finanszírozza.

Az Apolló Mozi funkcióbővítő rehabilitációja 2012. őszén, a Múzeum tér rekonstrukciója 2013. tavaszán kezdődött el.

Az Apolló Moziban egy háromszintes új funkciókkal is ellátott épület kerül kialakításra, amely kulturális, közösségi és szórakoztató centrumként funkcionál a jövőben. Az emeleten a 3D-s filmek vetítésekre alkalmas 106 fős „régi” mozi terem mellett létrejön egy 71 fő befogadására alkalmas Art Mozi terem, ill. egy többcélú kulturális tér is galériával.

Az alagsorban élőzenés tér, drámapedagógiai műhely, zenei próbaterem és kiszolgáló helyiségek épülnek.

Az épület földszintjén kerül elhelyezésre a mozibejárat, ill. ide költözik a Salgótarjáni Ifjúsági Tanácsadó Iroda is.

A műemléki környezetben lévő épület külső felújítása is megtörténik a Zsolnay gyárban készült burkolati elemek tisztításával és pótlásával. A kivitelezés várhatóan 2014. szeptemberében fejeződik be. 

A Múzeum tér rekonstrukciója 2013 decemberében befejeződött. A fejlesztés a következő munkákra terjedt ki: térburkolat teljes cseréje vízszigetelési munkákkal, meglévő támfalak rendbe tétele (javítása, magasítása), felszín alatti közművek teljes felújítása (csapadékvíz elvezetés, szennyvízelvezetés, villamos rendszer felújítása), köz- és díszvilágítás kialakítása, parkolók térkövezése, utak felújítása, lépcsőburkolatok felújítása, rámpák kialakítása, virágvályúk javítása, zöldfelület felújítása, utcabútorok cseréje. Képek a Múzeum tér rekonstrukciójáról

A fejlesztésekhez kapcsolódóan az Önkormányzat saját forrásból finanszírozta a Dornyay Béla Múzeum homlokzatának felújítását a Zsolnay gyár által gyártott pirogránit burkolattal.

A projekt keretében az alább felsorolt helyszíneken 238 felszíni parkoló is megépítésére kerül:

 • Tanács út – 41 parkoló 
 • Tanács út – Alagút út – 4 parkoló 
 • Kissomlyó út – 21 parkoló 
 • Alkotmány út – 24 parkoló 
 • Arany János út – 24 parkoló 
 • STC Klub melletti terület_ 10 parkoló 
 • Kossuth úti felüljáró alatt – 17 parkoló 
 • Kassai sor (patak felett) – 20 parkoló 
 • Március 15-e út – 24 parkoló 
 • Meredek út – 17 parkoló 
 • Meredek út – 12 parkoló 
 • Pécskő út vége – 6 parkoló 
 • Rákóczi út – 18 parkoló 

Elvégzendő munkák: közműkiváltás, földmunka, tereprendezés, szegélydöntés, burkolási munkák. A megvalósítás elkezdődött, a befejezés tervezett határideje: 2014. június.

A projekt keretében került kialakításra a Salgó Vagyon Kft. Munkásotthon tér. 1. számú épületében egy gazdasági szolgáltatótér is, ahol a cég korszerű ügyfélszolgálatot kíván megvalósítani.

A felújítás magába foglalta az épületrész akadálymentesítését, az integrált szolgáltatótér kialakítását, az új bejárati ajtó beépítését, az érintett épületrészen a nyílászárók cseréjét, a női-férfi vizesblokkok felújítását, új burkolatok elhelyezését és a felújított helyiségek szellőzősének, klimatizálásának kialakítását. Az ügyféltérben modern irodabútorok, korszerű számítástechnikai eszközök kerültek elhelyezésre. A biztonságos üzemeltetést, az élőerős őrzést szolgálja a megújuló recepciós tér, a kamerás megfigyelő rendszer és a riasztórendszer kiépítése. A gazdasági szolgáltatótér 2013. október 17-én átadásra került.

A projekt kötelező eleme az infrastrukturális, beruházás jellegű fejlesztéseket kiegészítő, azok céljaihoz kapcsolódó „soft” elemek megvalósítása, melyeknek elsődleges célja az Apolló Mozi épületének hasznosítása az új koncepció alapján. A „soft” elemek a közösségfejlesztést, a szabadidő hasznos eltöltését, a helyi kötődés megerősítését, továbbá a helyi környezettudatosság elterjesztését szolgálják. A „soft” elemek megvalósítására tervezett költségek 50%-át közvetett támogatás keretében, úgynevezett Programalap létrehozásával, „mini projektek” keretében kell felhasználni. A mini projektek megvalósítását célzó pályázat a non profit szervezetek részére 2013 decemberében kiírásra került.

Bízunk abban, hogy a fejlesztések eredményeként a városközpontban a jelenlegi állapothoz képest bővített szolgáltatások jelennek majd meg, a meglévő szolgáltatások kibővített területen, illetve magasabb minőségben lesznek elérhetőek, s a városközpont a jövőben a jelenleginél szélesebb szerepkört tölt majd be, s mindez hozzájárul a salgótarjániak jobb közérzetéhez!